Magplask i kommunernas bassängbad
Många tror kanske att bad i varmvattenbassäng betyder rekreation och avkoppling som kan erbjudas på andra ställen än i kommunens badhus. Så varför ska politikerna satsa miljoner på att renovera och behålla varmvattenbassängerna, när det finns så många andra behov? Svaret är att många människor inte kan välja träningsform på samma sätt som andra.
Reumatikerförbundet har tagit tempen i landets simbassänger genom att fråga föreningar och distrikt om hur det ser ut med möjligheterna till träning. De svar som hittills har kommit in visar att det finns allvarliga hot om att verksamheter ska läggas ned, men att aktiva föreningar också vill och kan försvara sin varmvattenträning. Det har resulterat i kampanjen Bassängupproret. En liknande kartläggning i februari 2020 visade att kommuner och regioner stängt bassängverksamheten eller försämrat tillgången till varmvattenträning på 18 platser i Sverige under de senaste två åren. Kartläggningar dessförinnan, 2015 och tidigare, pekade åt samma håll; möjligheterna till träning har minskat.
Bassängträning innebär inte något lättjefullt och vilsamt plaskande, utan är en oerhört viktig rehabiliteringsform för personer med reumatiska sjukdomar. Vattnet avlastar knän och fötter samtidigt som muskler och leder tränas skonsamt och effektivt. Varmvattenbassängerna tillhandahålls av regioner och kommuner, men det finns också privata utförare.
I nästan alla fall har nedstängningar av varmvattenbassänger i Sverige motiverats med kostnader kopplade till renoveringsbehov. Många badanläggningar som byggdes på 50-, 60- och 70-talet måste renoveras och genom att likställa effekten och nyttan av varmvattenträning med annan träning väljer regionen rehabiliteringsformer som kostar mindre ur driftsynpunkt. Men här har vi på Reumatikerförbundet ett viktigt budskap; våra grupper kan inte välja träningsform på samma sätt som andra! Friska människor kan cykla, gympa, springa eller spela fotboll beroende på vad de tycker är roligt. Men för människor med reumatisk sjukdom kan träning i varmvattenbassäng vara den enda träningsform som är möjlig på grund av smärtor och värk.
Det vetenskapliga stödet för nyttan av bassängträning sammanställs i rekommendationerna för Modern ReumaRehabilitering (2022), som har tagits fram på uppdrag av Svensk Reumatologisk Förening. Här framgår att handledd träning i bassäng för personer med reumatoid artrit har större effekt på ledrörlighet och ledfunktion jämfört med egenträning på land. I Socialstyrelsens riktlinjer rekommenderas också vården att ordinera bassängträning i varmt vatten för personer med reumatiska sjukdomar.
Ansvariga i regioner och kommuner som planerar att lägga ned verksamheterna; tänk om och gör rätt. I sinom tid kan det vara just du som behöver träna din värkande kropp i varmt och välgörande vatten.